Pexels vlada karpovich 4609049
Ik wil
een nieuwbouw huis kopen

Laten we een afspraak maken

Wilt u meer informatie over het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning? Lees hieronder verder.  Wilt u een vrijblijvend hypotheekgesprek aanvragen? 

Pexels vlada karpovich 4609003

Heeft u onlangs een nieuwbouwwoning gekocht of bent u zich aan het oriënteren op nieuwbouw?

 Dan heeft u mogelijk een hypotheek nodig voor de financiering van uw aankoop. Wij u adviseren u graag om te komen tot de juiste hypotheek. Er zijn diverse zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 
Met onderstaande, nuttige informatie willen wij u graag informeren, zodat het kopen van een nieuwbouwwoning vertrouwder aanvoelt.

Lees minder

Nieuwbouwwoningen zijn duurzame woningen

Koopt u een bestaande woning, dan betaalt u meestal de kosten koper. Onder de kosten koper wordt verstaan de notariskosten (circa 0,35% - 0,5%) en de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% bij een woning die u koopt en welke u zelf gaat bewonen. Bent u nog geen 35 jaar en is het de eerste keer dat u een woning koopt, dan kunt u gebruik maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting. Dit is van toepassing wanneer de koopsom gelijk of lager is dan € 510.000,-. Koopt u samen een woning en is één koper ouder dan 35 jaar, of heeft u al een keer van de vrijstelling gebruik gemaakt, dan geldt de vrijstelling voor de helft

Uw droomwoning op maat gebouwd
Een nieuwbouwwoning wordt op maat voor u gebouwd, zo is de keuken niet inbegrepen en moet u nog verschillende keuzes maken in sanitair, tegelwerk, die leuke binnendeuren of bijvoorbeeld een dakkapel. Bij het aanvragen van de hypotheek is het belangrijk dat u rekening houdt met de meerkosten (meerwerk). Vaak kunnen deze kosten meegefinancierd worden. Wij denken graag met u mee tijdens het persoonlijk financieel gesprek!.

Nieuwbouw is kopen zonder kosten koper
Wat direct opvalt bij nieuwbouw is dat u ‘vrij op naam’ koopt. Er zijn voor u als koper geen kosten voor de notaris, het kadaster en (overdrachts)belasting. Deze zijn voor rekening van de verkoper.

Pexels vlada karpovich 4609049

Veel gestelde vragen

U heeft besloten voor de nieuwbouw woning te gaan! Gefeliciteerd! En nu?

Er wordt een koop-aanneemovereenkomst opgesteld

In deze koop-aanneemovereenkomst staan de afspraken tussen u, de ontwikkelaar en aannemer. Deze afspraken kunnen gaan over: Uiteraard de woning die u koopt om te laten bouwen, de koopsom, betaaltermijnen, bouwtijd en garantie, maar ook of er nog opschortende en/of ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

Bouwrente, hoe zit dat?

Bouwrente is de rente die je als koper betaald tot u de notaris bezoekt en u eigenaar wordt van de kavel of het appartementsrecht. De afspraken kunnen per project verschillen en staan vastgelegd in de koop-aanneemovereenkomst. Tip: vraag de makelaar of er eventueel bouwrente verschuldigd is.

U wordt geïnformeerd over de ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die gelden om van de aankoop af te kunnen. De ontbindende voorwaarde die het meest voorkomt is die voor financiering. In de regel wordt er opgenomen dat u, als koper van een nieuwbouwwoning, twee maanden de tijd krijgt om de financiering in orde te maken.

Wanneer gaat de hypotheek in voor mijn nieuwbouwwoning?

Op het moment dat u eigenaar wordt van het grondaandeel, dit gebeurt bij de notaris. Dit is het moment waarop de hypotheek ingaat en u de rente en aflossing voor de nieuwe hypotheek gaat betalen.

Hoe betaal ik de aannemer de bouwtermijnen?

Op het moment dat de hypotheek ingaat, wordt het grondaandeel van de aankoop voldaan aan de ontwikkelaar. Het restbedrag van de hypotheek stort de hypotheekverstrekker in een bouwdepot. De betaaltermijnen voldoet u aan de hand van het termijnschema in de aannemingsovereenkomst vanuit het bouwdepot. Eventueel meegefinancierd meerwerk ook.

Heb ik dan dubbele woonlasten tijdens de bouw van mijn woning?

Ja, wanneer u nu een huurwoning of koopwoning heeft, betaald u tot en met de oplevering van de nieuwbouwwoning voor beide woningen de huur en/ of rente en aflossing (dubbele lasten). 

Renteverlies tijdens de bouw

Zoals eerder aangegeven betaald u, tijdens de bouw, rente en aflossing voor de nieuwe hypotheek en bij een koopwoning ook voor de woning waar u nu nog in woont.
Over de hypotheek voor uw nieuwbouwwoning ontvangt u rente terug over het bedrag in het bouwdepot. Dit bedrag wordt kleiner naarmate de bouw vordert, omdat u steeds betaaltermijnen aan de aannemer voldoet. Als het bouwdepot kleiner wordt, loopt de teruggaaf van rente over het bouwdepot ook terug, waardoor de maandlasten stijgen tijdens de bouwperiode.

Kortom er komt veel kijken bij het aanschaffen van een nieuwbouw woning, een goede voorbereiding is het halve werk. Goed om van te voren zo veel mogelijk financieel inzicht te verkrijgen voordat u naar de makelaar gaat. Wij als financieel adviseurs helpen u daar graag bij zodat u goed voorbereid op pad gaat!

Hypotheek

Waarmee kunnen wij u helpen?