Welke vaste lasten komen er kijken bij het kopen van een woning?
Vaste lasten

Vaste lasten

Bij het kopen van een woning stopt het niet bij de kosten voor de hypotheek, er komen nog meer vaste lasten om de hoek kijken.

Dit zijn lasten zoals; energie, belastingen en heffingen, verzekeringen, kosten aan onderhoud en huishoudkosten. Soms, als u een appartement heeft gekocht, heeft u te maken met servicekosten. Wij geven u graag een beeld van wat u kunt verwachten en waar u rekening mee dient te houden. 

Wat betaalt u aan hypotheeklasten? 

De meeste gezinnen zijn een groot deel van het inkomen kwijt aan de hypotheek, mede door de hoge huizenprijzen. Een onderzoek van de Woonbond laat zien dat Nederlandse huiseigenaren zo’n 22,4% van hun inkomen uitgeven aan de hypotheek. Als hypotheekadviseur kunnen wij precies voor u uitrekenen wat u maandelijks aan hypotheeklasten moet gaan betalen.  

Energielasten 

De energiekosten zijn in 2022 erg duur geweest door de hoge prijzen van het gas. De tarieven zijn nu weer iets gezakt, maar nog steeds hoog. Door het energielabel en het huidige gebruik van de toekomstige woning kan er een inschatting van het verbruik worden gemaakt. Goed om dit ook van de verkopers te horen. Met verduurzamingsmaatregelen kunt u besparen op de energiekosten. 

Belastingen en heffingen 

Als huiseigenaar betaalt u aan de gemeente meerdere belastingen en heffingen, zoals: afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelasting, rioolheffing en waterschapsbelasting. 

Gemiddeld kost dit zo’n € 938,- per jaar (in 2024. Bron: Vereniging Eigen Huis).  

Daarnaast betaalt u aan de Belastingdienst een heffing voor het eigenwoningforfait, ofwel belasting over het bezit van uw woning. Dit is 0,35% van de WOZ-waarde van uw woning (2024). 

Verzekeringen 

Opstalverzekering: dekking voor schade aan de structuur van uw huis door bijvoorbeeld brand of inbraak. Deze verzekering wordt verplicht door de hypotheekverstrekker. 

Inboedelverzekering: deze verzekering biedt bescherming voor uw persoonlijke bezittingen binnen uw woning tegen schade of diefstal. 

Aansprakelijkheidsverzekering: een dekking voor schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk wordt gesteld. 

Overlijdensrisicoverzekering: wanneer u een hypotheek heeft afgesloten om uw huis te financieren, kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat uw hypotheek wordt afbetaald als u komt te overlijden, waardoor uw geliefden niet met financiële lasten achterblijven. 

Woonlastenverzekering: dekking voor het betalen van uw hypotheek bij arbeidsongeschiktheid. 

 Onderhoud 

Voor onderhoudskosten bent u afhankelijk van wat voor woning u koopt. Is het een nieuwbouwwoning of een jaren ‘30 huis? Is het door de jaren heen goed onderhouden of niet? Vereniging Eigen Huis gaat uit van een gemiddeld bedrag van € 300,- per maand. 

 Vaste kosten van een huishouden 

Als u op uzelf gaan wonen, dient u ook rekening te houden met de volgende kosten: kosten voor internet, tv en telefoon. De boodschappen, maar ook kosten voor persoonlijke verzorging. Kosten voor eventuele kinderopvang, vervoer, onderwijs en voor woninginrichting/decoratie. 

Het kan u helpen om samen met één van onze hypotheekadviseurs de kosten en inkomsten op papier te zetten bij het kopen van een woning. Zo krijgt u inzicht in wat u precies moet gaan betalen. Wij helpen u graag! 

Afspraak maken