Shutterstock 1997565638 1024x683
Plannen om uw woning te verduurzamen dit jaar?
Uw woning verduurzamen

Uw woning verduurzamen

Plannen om uw woning te verduurzamen dit jaar? 

Het verduurzamen van uw woning brengt verschillende voordelen met zich mee.  Zo leidt het maandelijks tot minder energiekosten, verhoogt het de waarde van uw woning en draagt het zijn steentje bij aan een milieuvriendelijke levensstijl.

U kunt uw spaargeld gebruiken om stappen te ondernemen in het verduurzamen van uw huis. Heeft u dat geld niet op uw bankrekening staan? Dan kunt u uw hypotheek verhogen of een energiebespaarlening/duurzaamheidslening afsluiten. Sinds 1 januari zijn er wijzigingen in de leenruimte voor het verduurzamen van woningen met een slecht energielabel. De extra leenruimte is niet afhankelijk van de hoogte van het inkomen en komt in plaats van het huidige vaste extra leenbedrag van € 9.000. Zie de tabel hieronder.

Opmaat extrahypotheekdoorenergielabel 2024

Weten wat de mogelijkheden zijn en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn? Wij gaan graag met u in gesprek.  

Om uw woning te verduurzamen zijn er subsidies vanuit de overheid beschikbaar, waaronder de ISDE (Inversteringssubsidie duurzame energie en energiebesparing)). De ISDE geldt voor dakisolatie, spouwmuurisolatie, muurisolatie met een voorzetwand of tegen de buitenkant, vloer- of bodemisolatie en HR++ of triple glas.  

ISDE Subsidie

De ISDE biedt mogelijkheden. Vanaf begin dit jaar, januari 2024, is deze subsidie opnieuw beschikbaar en is het budget met 40 miljoen euro verhoogd naar totaal 600 miljoen euro. U krijgt gemiddeld zo’n 30% subsidie op de investering die u heeft gedaan. Gemiddeld komt het subsidiebedrag neer op € 2.000, -. Dit is slechts een indicatie: het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het aantal m² glas, isolatie dat u heeft laten plaatsen of het vermogen van de warmtepomp. 

Er zijn opvallende wijzigingen voor 2024. Wij informeren u graag!   

Eén van de opvallendste veranderingen is dat de ISDE vanaf 2024 uitsluitend zal worden toegekend aan warmtepompen met een energielabel van minimaal A++. De meeste warmtepompen voldoen aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+ of lager label gekocht? Dan komt u nog wel in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.  

Daarnaast zal de subsidie voor zonneboilers worden verlaagd, terwijl de subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350, - naar € 3.775, -. 

Woont u in een monumentaal pand? Dan is het sinds januari 2024 gemakkelijker om subsidie aan te vragen. Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf nu wel in aanmerking voor deze subsidie.  

Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseurs staan u graag te woord!  

Afspraak maken