Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) hielp in 2023 bijna 5.500 starters aan hun eerste koopwoning.
De kansen voor starters op de koopwoningmarkt zijn klein door de alsmaar stijgende woningprijzen. Tegenwoordig is het voor veel mensen vrijwel onmogelijk om alleen een huis te kopen; vaak is een gezamenlijk inkomen nodig om een woning te kunnen financieren. Startersleningen van SVn worden aangeboden in samenwerking met provincies, gemeenten en woningcorporaties. Niet iedere gemeente of woningcorporatie doet mee, en elke deelnemende partij stelt zijn eigen voorwaarden.
Een Starterslening van SVn kan precies het verschil maken bij de aankoop van een eerste woning. De lening overbrugt het verschil tussen de koopsom, aanneemsom of marktwaarde van de woning en het bedrag dat u bij een bank of andere geldverstrekker kunt lenen.
De looptijd van de SVn Starterslening is, gelijk aan de hypotheek, dertig jaar. De rente staat voor de eerste vijftien jaar vast. Daarna wordt de rente herzien en opnieuw voor vijftien jaar vastgesteld.
U leent in totaal meer, maar de Starterslening zorgt de eerste drie jaar niet voor extra maandlasten. Pas na die drie jaar gaat u rente en aflossing betalen voor de starterslening en gaan uw maandlasten omhoog. Mocht u merken dat u de rente en aflossing dan nog niet kunt betalen, dan kunt u een hertoetsing aanvragen. SVn bekijkt dan welk deel daarvan u wel kunt betalen.
Andersom mag u de Starterslening, of een gedeelte daarvan, op ieder moment boetevrij aflossen. Dit kan bijvoorbeeld als u meer gaat verdienen of een financiële meevaller krijgt, zoals een schenking van uw ouders.
In onze gesprekken met starters attenderen wij hen op deze mogelijkheid. Afhankelijk van de locatie waar een huis wordt gekocht, controleren wij of er gebruik kan worden gemaakt van de startersregeling en of er nog budget beschikbaar is (de pot kan immers leeg zijn).
Als een woning wordt aangekocht en een starterslening een interessante optie blijkt, helpen wij bij de aanvraag. Bij een starterslening vragen wij een hypotheek aan bij de bank en de starterslening bij de gemeente. De beslissing over het verstrekken van een starterslening ligt bij de gemeente waar u de woning koopt.
Als het lukt om met een starterslening een eerste huis te kopen, leert de ervaring dat dit een uitstekende keuze is. Wij zien de woningprijzen snel stijgen, de hypotheekrente staat voor jaren vast, en de inkomens zijn de laatste jaren fors gestegen, wat maakt dat de kosten van de starterslening steeds vaker goed te betalen zijn.
Stijgt de waarde van de woning die u heeft gekocht, dan wordt dit uw toekomstige "eigen geld". Wilt u meer weten over de starterslening, of koopt u uw eerste huis en heeft u een hypotheek nodig?
Wij informeren u graag en helpen u ook bij het aanvragen van een starterslening.