Financiering bedrijfspanden energie label tsr 1000x658
Wijzigingen in Leennormen per 1 januari 2024
Nieuws | Wijzigingen in Leennormen per 1 januari 2024

Nieuws | Wijzigingen in Leennormen per 1 januari 2024

Per 1 januari worden de leennormen op bepaalde punten gewijzigd. 

Het kabinet vindt het van belang dat mensen een woning kunnen financieren die zoveel mogelijk past bij hun wensen en persoonlijke situatie.  

Wat kan dat voor u betekenen? 

Hoger hypotheekbedrag voor alleenstaanden

Alleenstaanden met een inkomen van minimaal € 28.000 kunnen vanaf volgend jaar ook een iets hoger hypotheekbedrag aanvragen. Zij krijgen de mogelijkheid om aanvullend € 16.000 te lenen, wat het kopen van een woning iets makkelijker maakt. 

Verbetering leencapaciteit voor oud-studenten

De studieschuld van oud-studenten die een deel hebben afgelost, wordt vanaf 2024 op een nieuwe manier beoordeeld. Vanaf 1 januari 2024 zullen hypotheekverstrekkers niet langer naar alleen de oorspronkelijke schuld kijken, maar ook rekening houden met het maandbedrag dat oud-studenten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) betalen. Dit moet leiden tot het kunnen afsluiten van een hogere hypotheek. 

Huidige woning verduurzamen naar een hoger energielabel en verdien de investering snel terug!

Gaat u uw huidige woning van een beter energielabel voorzien, dan kan dat nu met een kleine hypotheekverhoging en een klein bedrag extra per maand. Dit heeft lagere energielasten als direct voordeel. Per saldo kan dit ook tot lagere, in plaats van hogere, maandlasten leiden.  Heeft u een woning met een energielabel E, F of G, dan kunt u tot € 20.000 extra lenen. Is het een A of B label, dan kunt u maximaal € 10.000 extra lenen.  
Tip! Check of u in aanmerking komt voor subsidie bij de maatregelen die u neemt. Is dat het geval, dan kan een kleine ingreep u een mooi maandelijks voordeel opleveren. 

Gaat u een woning kopen?

Dan gelden er vanaf 1 januari aanstaande ook nieuwe regels. Het energielabel is dan belangrijk! Dit betekent dat mensen die investeren in een energiezuinige woning volgend jaar aanzienlijk meer kunnen lenen.

Als u een huis met een energielabel C of D koopt, kunt u tot € 5.000 extra lenen, terwijl woningen met een label A of B zelfs recht geven op een extra leenbedrag van € 10.000. Voor woningen met het energielabel A++++ is het extra leenbedrag maar liefst € 50.000 (in de praktijk geldt dit voor nieuwbouw).