Pexels cottonbro 4569339
Vijf slimme weetjes
Nieuws | vijf slimme weetjes

Nieuws | vijf slimme weetjes

U heeft de woning van uw dromen gevonden! Nu is het van belang om erachter te komen of u het juiste bedrag kunt lenen. 

Wij denken graag met u mee en gaan met u in gesprek om u te helpen bij het verwezenlijken van uw droom. Meer kunnen lenen? Wij delen alvast vijf slimme weetjes met u. 

Pexels cottonbro 4569339 website

1. Maak een overzicht van uw inkomsten

Het is belangrijk om de bruto salarissen van uzelf en eventueel uw partner scherp te hebben, maar het is ook belangrijk om verder te kijken. Zijn er nog andere bronnen van inkomsten, zoals een spaarrekening, vakantiegeld, een dertiende maand, bonussen of onregelmatigheidstoeslagen? Ook als u loonsverhoging verwacht, kunt u dit meenemen in het gesprek. Probeer onze adviseurs een zo duidelijk mogelijk beeld te geven.

2. Overweeg een gezamenlijke hypotheek met familie

Een generatiehypotheek is een hypotheek die u samen aangaat met uw ouders of een ander familielid en de geldverstrekker. Lukt het niet om met uw eigen inkomen een woning te kopen, dan kan dit een mooie opstap zijn om toch een woning te kunnen kopen. Stel dat uw ouders het zijn, dan wordt de lening afgesloten door uzelf en uw ouders. De bank zal - mocht er niet meer betaald worden - u en uw ouders aanspreken op het niet betalen van de rente en aflossing.  Gaat alles goed en gaat u op den duur meer verdienen, voldoende om de gehele hypotheek uit uw eigen inkomen te betalen, dan komt de ‘borgstelling’ van uw ouders te vervallen.

3. Startersvrijstelling

Bent u onder de 35 jaar, gaat u voor de eerste keer een woning kopen en is de koopprijs niet hoger dan € 440.000,-? Goed nieuws! Dan komt u in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling is een voordeel van 2% op de koopprijs die u normaal uit eigen middelen moet betalen. Koopt u samen een huis en is één van de kopers 35 jaar of ouder, dan geldt deze vrijstelling voor de helft.
Tip: koopt u nu een huis met een prijs net boven de € 440.000,-, probeer dan de overdracht uit te stellen tot de eerste week van januari 2024. De vrijstelling per 1 januari 2024 wordt verhoogd naar € 510.000,-.

4. Let op abonnementen en minimaliseer financiële verplichtingen

Heeft u nog een lening op bijvoorbeeld uw telefoon, probeer deze dan in één keer te kopen en de lening af te lossen. Dit kan namelijk zwaar meewegen in wat u kunt lenen bij de bank. Denk ook aan een studieschuld of lease auto, dit kan veel schelen in de maximale hypotheek berekening.

5. Verduurzamen

Bent u van plan om direct uw woning te verduurzamen? Dan is er vaak een mogelijkheid om extra bij te lenen. Dit wordt vaak aangeduid als een "groene hypotheek" of "energiebesparende hypotheek." De reden hiervoor is dat een energiezuinige en duurzame woning minder kosten met zich meebrengt, wat betekent dat huiseigenaren meer financiële ruimte hebben voor hun hypotheekbetalingen. Onze hypotheekadviseurs kunnen dit in een gesprek verder toelichten.

Advies gesprek met onze adviseurs