886
Verandert er iets?
Hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrenteaftrek

Bij de vorming van een nieuw kabinet is het altijd weer onderwerp van gesprek; de hypotheekrenteaftrek.

Internationaal vindt men de woningmarkt in Nederland zwaar gefinancierd en kijkt men vreemd op van de hypotheekrenteaftrek zoals wij die kennen. Dat mag men dan zo vinden, maar Nederland is ook het land met het laagste betalingsrisico.  

Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek voorlopig niet aanpassen, maar wat zij wel willen doen is kijken naar manieren om het belastingstelsel en toeslagensysteem eenvoudiger en beter te maken. 

Vanuit diverse invalshoeken vindt men al jaren dat de huidige regels voor hypotheekrenteaftrek moeten worden aangepast, omdat deze niet meer het oorspronkelijke doel dienen. Kijkt u naar de signatuur van het nu aangetreden kabinet, dan lijkt het ons niet 1,2,3 gedaan met de hypotheekrenteaftrek. Voor nu blijven de huidige regels gelden.  Iets heel anders is de regels die gelden voor hypotheekrenteaftrek.

Belangrijke regels bij het afsluiten van nieuwe hypotheken 

Als u een nieuwe hypotheek afsluit, kunt u de rente alleen aftrekken als u de hypotheek binnen 30 jaar aflost. Dit kan door te kiezen voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Hierdoor daalt uw hypotheekschuld elk jaar, waardoor jaarlijks ook de te betalen rente daalt  en kunt u dus ook steeds minder rente in aftrek brengen op uw inkomen. 

Bestaande hypotheken 

De regel voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente voor annuïteiten- of lineaire hypotheken geldt sinds 1 januari 2013.  
Mensen met een aflossingsvrije hypotheek van vóór die datum vallen onder een overgangsregeling en kunnen nog steeds de rente aftrekken, ook maximaal voor 30 jaar. 

Voor huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek van vóór 1 januari 2001 eindigt de renteaftrek op 1 januari 2031. Voor de meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek van vóór 1 januari 2001 zal het einde van de renteaftrek in 2031 geen groot probleem zijn. Vaak hebben zij een kleine hypotheek en de rente voor langere tijd, tegen een laag tarief, vastgezet. 

Een voorbeeld: bij een aflossingsvrije hypotheek van € 80.000,- met een rente van 2%, betaal je € 133,- per maand aan rente. Na aftrek is dat € 84,- per maand. Als de renteaftrek wegvalt, betaal je € 49,- meer per maand. Voor iemand met AOW en een laag pensioen is de extra last nog kleiner, slechts circa € 25,- per maand. 

Opletten! 

Het is opletten geblazen als u een grote aflossingsvrije hypotheek hebt en er komt een renteherziening aan. Dan stijgt de rente die u moet betalen fors. Maar ook als het inkomen daalt door (pré-) pensioen, is het goed opletten dat de hypotheek in de toekomst betaalbaar blijft. 

Een voorbeeld: bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000,- en een rente van 4,5%, is de bruto maandlast € 750,- en de netto maandlast € 473,-. Als de renteaftrek eindigt, gaat de netto maandlast omhoog naar € 750,-. Dat kan moeilijk op te brengen zijn, vooral bij een lager pensioeninkomen. 

Het is belangrijk om uw financiële situatie regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. Een hypotheekadviseur kan u hierbij helpen en adviseren over de beste keuzes voor uw specifieke situatie. Neem contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek! 

Afspraak maken