520
Lichte daling van de hypotheekrente
Hypotheekrente

Hypotheekrente

In 2024 is het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot 15 jaar al met 22% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook is het aantal hypotheekaanvragen sinds begin dit jaar gestegen voor alle groepen. Zo zijn er veel aanvragen van doorstromers die naar een nieuwbouwwoning willen verhuizen, van mensen die hun woning willen vergroten, moderniseren en/of verduurzamen als alternatief voor een verhuizing. Hiermee is vaak een flinke investering gemoeid en is de financiering via een aanvullende hypotheek veelal voordeliger dan via een persoonlijke lening. 

We zien steeds vaker dat Nederlandse huizenkopers ervoor kiezen om de hypotheekrente voor korte of middellange periode vast te zetten. Er wordt minder vaak gekozen voor een lange renteperiode. Het aantal hypotheekaanvragen tussen de 15 en 30 jaar is met 8% gedaald. De kans dat dit doorzet is aanwezig, doordat de Europese Centrale Bank (ECB) het besluit heeft genomen om de rente voor het eerst, in bijna vijf jaar, te verlagen. Hierdoor zal er een lichte daling van de hypotheekrente aanhouden. 

De rentestijging van de afgelopen jaren lijkt dus voorlopig ten einde te komen. De daling startte in het najaar van 2023 waarna het een tijdje stabiel bleef. Begin mei zagen we een nieuwe daling. De daling is te wijten aan de inflatie in de eurozone die nu zo’n 2,6% is en steeds meer in de buurt komt van het streefniveau van 2%.  

Door de jaren heen zijn de voorkeuren van huizenkopers veranderd door de hoge rente sinds 2022. Er is vaak gekozen voor een kortere rentevaste periode dan in voorgaande jaren. Door deze aanhoudende verandering is het voor de huizenkopers interessant om te kijken hoe ze hier hun voordeel mee kunnen doen. 

Benieuwd naar wat u kan lenen met deze veranderingen van de markt?

Afspraak maken