MicrosoftTeams image 32
Gaan door het dak!
Huizenprijzen 

Huizenprijzen 

Het begon zo mooi in 2022 met de Olympische Spelen, maar enkele dagen later zagen wij de beelden op het NOS Journaal van een hevige oorlog in Oekraïne.

De energieprijzen veranderde van de een op de andere dag in torenhoge tarieven en de schrik zat er snel goed in. Een oorlog niet ver van huis en bizarre energieprijzen. In de tweede helft van 2022 kwam er een einde aan de stijgende woningprijzen, sterker nog: deze zakte zelfs. Energie en rente werden snel duurder. 

Ieder kwartaal brengt de NVM de woningmarktcijfers naar buiten en recent deed zij dat over het tweede kwartaal van 2024. De NVM meldt dat de gemiddelde verkoopprijs van een verkochte bestaande woning is gestegen naar € 468.0000. dat is een stijging van 13,6% ten opzichte van een jaar eerder, oftewel de woningprijzen stijgen op dit moment meer dan 1% per maand.  

Hoe dit komt? Er is een groot tekort aan woningen en de betaalbaarheid van de woning stijgt het afgelopen jaar door de gestegen lonen, lagere energielasten en de hypotheekrente van nu -tussen de 3,5% en 4%- wordt als normaal beschouwd. 
 
Wij horen makelaars zeggen dat er te weinig huizen te koop komen, wij zien in onze adviespraktijk dat er veel woningen aangekocht worden en dus zijn er veel nieuwe hypotheken nodig. Vaak kan de huidige hypotheek met lage rente meegenomen worden en is er voor het meerdere een kleine verhoging nodig. Kan dat, dan zijn de extra maandlasten beperkt. 
 
Wanneer mensen en woning aankopen worden wij vooraf vaak geraadpleegd om vast te stellen of de financiering rond kan komen bij aankoop. Ons valt op dat er steeds hogere bedragen bij overbieden worden gehanteerd. Voor ons een signaal dat de woningprijzen nog steeds (hard) stijgen. 
 
Verhuist u van een koopwoning naar een koopwoning, dan wordt een dure aankoop vaak (gedeeltelijk) gecompenseerd door een dure verkoop. Bent u een starter en op zoek naar uw eerste woning, dan wordt het in de bestaande bouw steeds moeilijker om een woning te kopen.  
Bij diverse nieuwbouwprojecten zijn er nu koopwoningen met gereguleerde prijzen. Het aantal is klein, maar wees alert. Stel dat u als starter zo’n woning kan bemachtigen is dat een mooie kans.