Woningmarkt gevangen tussen grote vraag en slinkend aanbod

02/02/2018 - Kopt het persbericht van de NVM. Dat zijn duidelijke woorden. Vooral de randstad regio’s en de grote steden tonen een stagnerende woningmarkt. Wij hebben het rapport dat de NVM onlangs publiceerde onder de loep genomen. Wat betekent dit voor onze regio’s?

Voor het eerst in vijf jaar daalt in Nederland het aantal woningverkopen, meldt de NVM bij de presentatie van haar jaarcijfers over 2017. De vraag naar koophuizen is onverminderd groot, de prijzen blijven sterk oplopen, maar er is een groot gebrek aan aanbod: er staan steeds minder woningen te koop.

Gemiddelde verkoopprijs
Een gemiddelde tussenwoning in Nederland kost op dit moment 269.000 euro. Voor onze regio’s is dat: Alphen 243.000 euro /Gouda 210.000 euro /Houten 292.000 euro / Woerden 260.000 euro en Utrecht 303.000 euro. Woningen wisselen steeds sneller van eigenaar; het afgelopen kwartaal werd een gemiddelde woning binnen 52 dagen verkocht. In de regio’s in en rondom Utrecht is dat zelfs korter. De prijs van de verkochte woningen is hier met 10,6% gestegen is ten opzichte van het laatste kwartaal 2016.

Van de verkochte woningen wordt een kwart boven de vraagprijs verkocht. De keerzijde van deze opgaande markt is dat het aantal woningen in aanbod in het 4e kwartaal met 20,5% gedaald is ten opzichte van het laatste kwartaal 2016. Dat betekent een krapte op de woningmarkt in onze regio. We zien de laatste tijd een toename in verhuisbeweging van de (grotere) steden naar de kleinere dorpen. Waar er meer vierkante meters gekocht kunnen worden voor minder geld.

Herstel van de crisisperiode
Kijkend naar de verdeling van het woningaanbod naar woningtype, valt het de NVM op dat deze flink is gewijzigd ten opzichte van de crisisperiode. Vergeleken met halverwege 2013 (toen het woningaanbod tot recordhoogte was gestegen) is het aandeel appartementen binnen het totale woningaanbod fors gedaald. Halverwege 2013 was 30% van het woningaanbod een appartement, op dit moment is dat nog slechts 17%. Daar staat tegenover dat het aandeel vrijstaande woningen is gestegen van 25% naar 38% van het woningaanbod. “Een van de achterliggende oorzaken is dat in de steden, waar appartementen het grootste deel van de woningvoorraad vormen, de woningmarkt het snelst en krachtigst is hersteld”, stelt de NVM-voorzitter Jaarsma . “De grote vraag naar appartementen zorgt ervoor dat het aanbod van dit woningtype snel afneemt. De vraag naar vrijstaande woningen is minder hard toegenomen, waardoor er meer tijd nodig is om de oude voorraad daarvan weg te werken.”

We kunnen concluderen dat de cijfers in onze regio’s laten deze zien dat het aantal woningen ten opzichte van woningzoekers niet in verhouding staat. Er zijn minder woningen beschikbaar voor de groeiende groep woningzoekers. Dit zorgt voor prijsstijgingen en kortere doorlooptijden van te koop staande woningen. 

Is nieuwbouw de oplossing?
Door het gebruik van innovatieve technologie worden de bouwtijden steeds korter. En nieuwbouwwoningen zijn hard nodig. “ Het is in de praktijk echter vooral het politieke besluitvormingsproces dat de grootste belemmering vormt voor het snel kunnen realiseren van bouwprojecten.” Aldus Jaarsma. De NVM verwacht dat de Rijksoverheid het komende jaar regie neemt om duidelijke afspraken te maken met provincies en gemeenten over het realiseren van voldoende woningbouw. Op onze nieuwbouwwebsite zijn verschillende projecten te vinden.

Ben jij klaar met wachten en wil je weten HOE je van woningzoeker een woningkoper wordt in een markt als deze? Dáár kunnen wij met jou over in gesprek gaan, loop eens binnen bij ons op kantoor of bel voor een afspraak. Want behalve dat het een roerige markt is, is het een markt die kansen voor u kan bieden als verkoper maar zeker ook als koper.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap