Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?

13/02/2020 - Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel geldverstrekkers. Vaak wordt als eerste gekeken naar de laagste rente. Dat is zeker belangrijk, want de rente heeft invloed op je maandlasten. Toch zijn er ook andere belangrijke voorwaarden waar je naar moet kijken.

Boetevrij aflossen
Indien je van plan bent om naast je reguliere aflossingen af en toe extra te gaan aflossen, is het verstandig om in de voorwaarden te kijken hoeveel je per jaar extra boetevrij mag aflossen. Bij de meeste banken is dit 10% of 20% van het hypotheekbedrag. Bij sommige banken mag je onbeperkt aflossen zonder boete als je dit uit eigen middelen doet. Als je bijvoorbeeld een schenking of erfenis verwacht, is het handig om hier rekening mee te houden.

Hypotheek meeverhuizen
Niet bij alle geldverstrekkers mag je je rente meeverhuizen naar een nieuwe woning. De rente is nu laag, maar kan over een paar jaar weer hoger zijn. Het kan dus belangrijk zijn dat je volgens de voorwaarden je rente mag meenemen naar een nieuwe woning.

Renteaanpassing na aflossen
De hypotheekrente is mede afhankelijk van de hoogte van de openstaande hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning.  Je hebt mogelijk recht op een lagere rente als de openstaande hypotheek lager wordt door aflossingen. Sommige geldverstrekkers passen automatisch de rente aan zodra de hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Dit doen echter niet alle geldverstrekkers automatisch. Je dient dit dan zelf in de gaten te houden. Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is dit niet van toepassing, omdat je dan al de laagste rente hebt.

Geldigheid hypotheekofferte
Als je een definitieve offerte van de bank hebt ontvangen, dien je binnen een bepaalde periode de hypotheekakte te ondertekenen. De geldigheid van deze offerte verschilt per geldverstrekker. Ook de voorwaarden en de kosten voor het verlengen van de geldigheid van de offerte zijn per geldverstrekker verschillend.

Welke rente krijg je bij passeren van de hypotheekakte?
In de hypotheekofferte wordt de rente vermeld die op het moment van het aanvragen van de hypotheek van toepassing is. De meeste geldverstrekkers hanteren deze rente dan ook bij passeren. Er zijn ook geldverstrekkers die kijken naar de rente op de dag van passeren. Als de rente op de dag van passeren lager is, krijg je deze lagere rente.

Wil je meer infomatie over de voorwaarden van de verschillende geldverstrekkers? Wij vertellen je er graag meer over.

 

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap