Wat betekent Prinsjesdag op financieel gebied?

27/09/2016 - Vandaag, een week na Prinsjesdag. Het kabinet heeft haar plannen op Prinsjesdag gepresenteerd en wij hebben een aantal belangrijke punten op financieel gebied op een rijtje gezet.

De maximale hypotheek verstrekking gaat omlaag.

In 2016 is het nog mogelijk om 102% van de waarde van de woning te lenen, per 1 januari wordt dit verlaagd naar 101%. Dit houdt concreet in, dat er nog meer kosten, zoals de overdrachtsbelasting, financieringskosten en notariskosten uit eigen middelen voldaan moeten worden. Per 2018 zal dit percentage worden teruggebracht naar 100%.

 

Schenkingsvrijstelling wordt weer € 100.000,00.

Deze heeft betrekking op de eenmalige schenkingsvrijstelling en moet besteed worden aan verbetering van de eigen woning, aflossing op de huidige restschuld of een nieuwe aankoop. De leeftijdsgrens van de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar liggen. De schenking mag gespreid worden over drie jaar en indien er al een schenking in 2015 of 2016 is gedaan geldt een zogenaamd overgangsrecht. Bespreek een mogelijke schenking altijd eerst met een adviseur, om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

 

Aftrek onderhoudskosten aan rijksmonumenten vervalt.

In 2016 zijn nog 80% van de onderhoudskosten aan rijksmonumenten aftrektbaar. Deze aftrekpost komt per 2017 te vervallen. Voor lopende afspraken en onderhoud zal een overgangsregeling komen tot en met 2018, in de vorm van een subsidie. Hoe dit precies vorm gaat krijgen is nu nog onduidelijk.

 

WOZ-waarden worden openbaar.

Vanaf oktober dit jaar is het de bedoeling dat alle gemeenten meewerken aan het openbaar stellen van de WOZ-waarden. Hierdoor kunt u bij het ontvangen van de aanslag begin 2017, bekijken of uw woning vergelijkbaar is met andere soort gelijke woningen.

 

Duurzaam funderingsherstel.

Sommige huiseigenaren kunnen niet op de reguliere manier in aanmerking komen voor een lening ten behoeve van het herstellen van de funderingen (denk aan paalrot) van de woning. Per 2017 is er een fonds, die leningen gaat verstrekken om dit mogelijk te maken.

Er zal steeds meer mogelijk worden op duurzaam en in combinatie met financieel gebied, waarbij voordelen te halen zijn.

 

Vragen.

Neem bij vragen over één van deze onderwerpen of andere zaken gerust contact met ons op. Dan kijken wij mee met uw persoonlijke situatie en kunnen wij helpen bij het maken van bepaalde keuzes. 

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap