Wanneer gaat de hypotheekrente omhoog?

18/05/2018 - Als je net je eerste woning hebt gekocht en daarvoor een hypotheek hebt afgesloten, is de kans groot dat je niet meer dan 2 procent hypotheekrente betaalt. Waarschijnlijk realiseer je je niet eens hoe bijzonder dat is, aangezien de rente al tijden uitzonderlijk laag staat. Maar wie al langer op de woningmarkt actief is, kan zich nog wel andere tijden herinneren.

In 2008 was een rente van 6 procent of meer namelijk heel gewoon bij een rentevaste periode van 10 jaar. Reken maar uit wat dit voor je maandlasten zou betekenen.

Historisch lage rente

De historisch lage rente is het gevolg van het monetair beleid in Frankfurt. Om de inflatie in de Eurozone te beïnvloeden, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de laatste jaren namelijk veel extra geld in de economie gepompt. Dat resulteert onder andere in een lage hypotheekrente. Die situatie duurt nu al jaren, maar komt vroeg of laat een keer ten einde.

Bekijk de huidige rentetarieven

Niet te lang wachten

Wie te laat zijn hypotheek verlengt of oversluit, profiteert mogelijk niet meer van de ongekend lage rente en dito maandlasten.

Het is dan ook niet meer dan normaal dat huizenbezitters met argusogen naar de rentestanden kijken. Vooral degenen die hun huis met een hoge rente kochten en niet tussentijds weer verkochten of de hypotheek oversloten. Zij staan voor immers voor een lastige keuze. Enerzijds de huidige periode uitzitten en dan verlengen of oversluiten, met het risico dat de rente in de tussentijd oploopt. Anderzijds de hypotheek vroegtijdig oversluiten en – mogelijk onnodig – een boeterente betalen.

Wat is wijsheid in deze situatie? Dat hangt ervan af hoe de rente zich op de korte termijn ontwikkelt. Wij wagen ons aan een voorspelling.

Wat gaat de hypoheekrente doen?

Er wordt algemeen van uitgegaan dat er in 2019 een lichte stijging zal komen in de rente. Dat komt onder meer omdat de stimuleringsmaatregelen van de ECB geleidelijk worden afgebouwd. De economie groeit momenteel hard en daardoor stijgt de vraag naar geld. Een grote vraag naar geld betekent automatisch dat de prijs van geld zal stijgen. Oftewel: een oplopende rente.

Ook strengere Europese regels voor banken zullen op termijn voor een stijgende hypotheekrente zorgen. Omdat deze regels niet gelden voor verzekeraars en pensioenfondsen, die vooral langlopende hypotheken verstrekken, zal de trend van een oplopende rente zich echter vooral voordoen bij kortlopende hypotheken, met een looptijd van minder dan 10 jaar.

Kan ik nog profiteren van lage maandlasten?

Tenzij zich extreme gebeurtenissen voordoen, zoals een nieuwe financiële crisis of een wereldoorlog, kun je er redelijk veilig van uitgaan dat je het komende jaar nog van de lage rentestand kunt profiteren. Als je rentevaste periode het komende jaar afloopt, is er dan ook geen dringende reden om voortijdig in actie te komen.

Ben je er toch niet gerust op en wilt u liever vandaag dan morgen je maandlasten verlagen? Afhankelijk van jouw specifieke situatie kan het voordelig zijn om je hypotheek te wijzigen, zelfs als je hiervoor een boete moet betalen.

Advies op maat

Wil je graag precies weten wat in jouw situatie de beste beslissing is? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag met een deskundig financieel advies op maat.

Neem contact op

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap