Waarschijnlijk toch een extra overgangsmaand voor hoogte hypotheek

23/11/2017 - Kopers krijgen waarschijnlijk toch een maand extra voordat ze moeten voldoen aan de nieuwe leennormen van 2018. De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag in met een motie van VVD-politicus Jan Middendorp die hiertoe opriep.

Nu moeten nog de betreffende minister en de gedlverstrekkers er nog mee akkoord gaan. Rond 12 december zal daar meer bekend over zijn.

Als je in 2017 koopt en de hypotheek uiterlijk 31 december definitief rond is, kan je 101% van koopsom lenen. Als de aanvraag van de hypotheek pas in 2018 rond komt, dan kan je maximaal 100% van de koopsom kunnen financieren. Met als gevolg dat je de 'kosten koper' volledig zelf moet betalen.

In eerste instantie wilden de minister en de toezichthouder AFM niet aan een overgangstermijn voor de nieuwe leennormen. VVD-Tweede Kamerlid Jan Middendorp diende daarom een motie in. Volgens hem komen huizenkopers in onzekerheid te zitten als hun hypotheekaanvraag over een kalenderjaar heen gaat. Hij verzocht daarom één maand respijt te bieden voor hypotheekadviseurs en hun klanten. De Kamer nam de motie aan.

Wil je gebruik maken van de hogere koopprijs van de NHG van € 265.000, dan moet je wachten tot 2018. Met als gevolg dat je meer eigen geld moet hebben, dan geldt de overgangsmaatregel namelijk niet!

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap