Spaarkoe met Eurobiljetten

Verschillende manieren om te sparen

05/06/2018 - Wij Nederlanders zijn dol op sparen. In geen enkel ander Europees land wordt er zo veel gespaard als bij ons. De spaarrekening is veruit de bekendste spaarvorm: bijna elke Nederlander heeft er een. Maar er zijn nog meer manieren om te sparen. Een aantal zetten we voor je op een rij.

Spaarrekening

De spaarrekening is een handige een laagdrempelige spaarvorm. Kenmerken zijn de variabele rente en de mogelijkheid om je spaargeld op te nemen als je het plotseling nodig hebt. Dat maakt de spaarrekening een geschikte spaarvorm voor onvoorziene uitgaven. Bijna elke Nederlander heeft wel een spaarrekening, al is het sparen op een spaarrekening de laatste jaren weinig lucratief vanwege de lage spaarrente.

Deposito

Een spaarvorm die meer rente biedt, is de deposito. Bij een deposito heb je een vaste rente, die hoger is naarmate je je geld langer vastzet. Dat is meteen een belangrijk kenmerk van de deposito: je spaargeld is niet vrij opneembaar. Wil je het geld toch bij de bank weghalen, dan betaal je daar meestal een boete voor.

Je moet bij een deposito dus eigenlijk wel zeker weten dat je je geld zo lang kunt missen. Een spaardeposito kan bij elke bank worden afgesloten en is vooral interessant als je precies weet met welk doel je geld opzij zet. Om ervoor te zorgen dat er toch regelmatig geldt vrijkomt, kun je ook je spaargeld over deposito’s met verschillende looptijden verdelen.

Klimrente

Bij een klimrentedeposito of klimrentespaarrekening wordt het rentepercentage jaarlijks hoger. Je stort eenmalig een bedrag en tussentijds mag je niet bijstorten. Tussentijds opnemen mag meestal wel, maar is niet aantrekkelijk omdat de rente aan het begin van de looptijd laag is. En soms moet je voor tussentijdes geldopname ook een vergoeding betalen. Als je genoeg geduld hebt om je spaargeld te laten staan, profiteer je aan het einde van de looptijd van een hoge rente. Spaarproducten met een klimrente worden niet door elke bank aangeboden.

Spaarverzekering

Wil je een vaste hoge rente en geld opzijzetten voor een langere termijn, dan is een spaarverzekering een optie. Met deze combinatie van sparen en verzekeren zet je gedurende een vaste looptijd geld opzij, dat aan het einde van de looptijd in een keer of in termijnen wordt uitgekeerd. Op een spaarverzekering ontvang je een vaste, relatief hoge rente. Dit spaarproduct heeft wel een risico: spaarverzekering keert alleen uit als de verzekerde nog in leven is aan het einde van de looptijd. Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk.

Garantiestelsel

Geld dat je bij een Nederlandse bank op een spaarrekening parkeert, valt onder het garantiestelsel. Dat betekent dat dit geld wordt gegarandeerd door de Nederlandse overheid als de bank in de problemen zou komen. Ook deposito’s vallen onder het garantiestelsel. Dit geldt niet voor de spaarverzekering. Let op: het garantiestelsel geldt voor bedragen tot € 100.000. Als je meer spaargeld hebt, kun je dat het beste spreiden over verschillende banken, met een maximum van een ton per bank. Zo weet je zeker dat je spaargeld veilig is, ook bij een bankencrisis.

Naast de hierboven genoemde spaarvormen zijn er nog tal van mogelijkheden om geld apart te zetten voor later of om onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen. Elk spaarproduct heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hou daarom altijd in gedachten voor welk doel je spaart en kies een spaarvorm die daarbij past.

Financieel advies

Ben je benieuwd wat je, naast sparen, nog meer met je geld kunt doen? Neem dan contact op met onze adviseurs voor een financieel advies.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap