VW-busje aan het strand

Vakantiegeld, dit kun je ermee doen

06/06/2018 - Bij veel Nederlanders is de afgelopen maand het vakantiegeld weer gestort. Een lekker financieel extraatje bovenop je maandsalaris. Met de zomervakantie voor de deur, lijkt een vakantie de meest logische bestemming voor dat geld. Maar je hoeft het daar natuurlijk niet aan uit te geven. In dit artikel een aantal alternatieve suggesties van ons.

Achterstallige rekeningen betalen

Als je een lening of betalingsachterstand hebt, is dit misschien het moment om daar iets aan te doen. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn vakantiegeld gerbuikt om betalingsachterstanden weg te werken.

Betalingsachterstanden zoals een roodstand op je betaalrekening of een creditcardschuld kun je beter maar zo snel mogelijk oplossen. Ze zijn een last uit het verleden die je niet langer met je mee wilt slepen dan nodig is. Bovendien betaal je je blauw aan de rente en dat is eeuwig zonde.

Heb je een consumptieve lening lopen? Deels of geheel aflossen betekent dat je minder rente gaat betalen. Daar heb je niet alleen nu profijt van, maar ook op de langere termijn. Een bijkomend voordeel van die lagere maandlasten, is dat je leencapaciteit toeneemt: je kunt een hogere hypotheek krijgen omdat je maandelijkse verplichtingen lager zijn. Dat is prettig als je wilt verhuizen of verbouwen.

Sparen

Vroeger grepen banken de uitbetaling van het vakantiegeld vaak aan voor acties met tijdelijk extra hoge spaarrentes of spectaculaire welkomstcadeaus. Dat is de laatste jaren een stuk minder, omdat de spaarrente zo laag staat. Het geld groeit op een spaarrekening dus niet zo snel aan, en daarmee is sparen op een spaarrekening wat minder aantrekkelijk dan vroeger.

Dat neemt niet weg dat het slim is om geld dat je nu kunt missen apart te zetten voor een moment dat je het nodig hebt. Een kapotte wasmachine, een dure autoreparatie, studerende kinderen… er zijn genoeg voorbeelden van gebeurtenissen waarbij een spaarpotje van pas komt.

Sparen voor een grote uitgave of als appeltje voor de dorst kan op verschillende manieren. In dit artikel lees je meer over verschillende spaarvormen

Hypotheek aflossen

Je hypotheek aflossen is altijd verstandig. Je huis wordt dan meer van jou en minder van de bank. Het directe effect op je maandlasten is echter beperkt: tweeduizend euro ineens aflossen scheelt netto misschien maar vijf euro aan maandlasten. Die vijf euro per maand merk je nauwelijks, terwijl je met tweeduizend euro veel leuke dingen kunt doen. Geen wonder dat weinig mensen hiervoor kiezen.

Grote uitgave financieren

Veel mensen gebruiken het vakantiegeld om een grote uitgave te doen waar ze anders niet aan toekomen. Een nieuwe CV ketel, een auto of een keuken. Een kampeermiddel zoals een tent of vouwwagen kan ook natuurlijk, dan gaat het vakantiegeld uiteindelijk toch op aan vakantie.

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Heb jij tips of een originele bestemming voor je vakantiegeld? Laat het ons weten via info@opmaatfinancieeladviseurs.nl. Wil je een persoonlijk advies over sparen of aflossen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap