TIP: Ondanks boeterente kan het toch interessant zijn uw hypotheek aan te passen

25/01/2017 - Als uw hypotheekrente flink hoger is dan de huidige lage rente, kan het voor u aantrekkelijk zijn uw hypotheek aan te passen, ondanks de boeterente die in het verschiet ligt. En dit is eenvoudiger dan u wellicht denkt! We geven u inzicht in de drie mogelijkheden.

1) Hypotheek oversluiten en boeterente

Bij het oversluiten van een hypotheek voordat de contractdatum is beëindigd kan de boeterente oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Toch kan oversluiten financieel aantrekkelijk voor u zijn, omdat de boeterente aftrekbaar is bij uw aangifte Inkomstenbelasting. De fiscus betaalt dus een deel van de kosten. Bij uw nieuwe hypotheek zijn uw netto maandlasten al gauw honderden euro’s lager, zo verdient u boeterente in enkele jaren terug. Zeker als u nu de rente voor langere tijd vastzet, bent u voor de lange termijn voordeliger uit.

2) Rentevaste periode openbreken

Houdt u uw hypotheek aan bij dezelfde geldverstrekker, dan kan het u een besparing opleveren als u de rentevaste periode openbreekt, om een nieuwe periode af te spreken voor het lagere rentetarief. Ook in dit geval zult u boeterente moeten betalen, maar hiervoor geldt eveneens dat dit aftrekbaar is bij uw aangifte Inkomstenbelasting, en dat dit binnen enkele jaren terugverdiend kan worden om op de langere termijn kosten te besparen.

3) Rentemiddeling

Als u gebruik maakt van rentemiddeling bij uw huidige hypotheekverstrekker, kiest u een nieuwe rentevaste periode en bepaalt uw aanbieder het gemiddelde van de rente die u nu betaalt en de rente die u gaat betalen. Op deze manier lost u uw boeterente direct af, terwijl u per direct lagere maandlasten heeft. 

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap