Overbruggingshypotheek, de moeite waard?

22/11/2018 - Met de huidige woningmarkt is het denkbaar dat je een nieuw huis hebt gekocht terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Wellicht biedt een overbruggingshypotheek dan uitkomst, omdat je daarmee de eventuele overwaarde van je oude woning al kan gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Je hebt een nieuwe woning gekocht en je oude woning staat in de verkoop of is verkocht. Om de koop van je nieuwe woning rond te krijgen, heb je wellicht ook een overbruggingshypotheek nodig. Maar wat is een overbruggingskrediet precies en hoe hoog is zo'n krediet?

Wat is een overbruggingshypotheek?

Dit is een lening die je tijdelijk afsluit als je oude woning nog niet verkocht is, maar je de overwaarde uit de verkoop van je oude woning wel nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen. Overwaarde ontstaat als je je huis verkoopt en de verkoopsom hoger is dan de hypotheek die op het huis rust. Je sluit een overbruggingshypotheek af bij de geldverstrekker waar je ook de nieuwe hypotheek afsluit en je betaalt rente over deze lening.

Hoe hoog is een overbruggingshypotheek?

De hoogte hangt af van de situatie. Er zijn twee situaties mogelijk:

  • Je oude woning is definitief verkocht. De hoogte van de overbruggingshypotheek is minimaal 95% tot 100% van de verkoopprijs min de hypotheeksom die rust op de oude woning. Of de overwaarde min de verkoopkosten van een woning.
  • Je oude woning is nog niet verkocht. De overbruggingshypotheek is een bepaald percentage van de verwachte overwaarde. Dit percentage verschilt per geldverstrekker en loopt uiteen van 90% tot 100% van de verkoopprijs.

De hoogte van de overbruggingshypotheek verschilt per situatie. Een geldverstrekker verstrekt een lager bedrag als je oude woning nog niet verkocht is, omdat ze niet weten wanneer je woning verkocht wordt en wat de overwaarde zal zijn.

Voorbeeld

Arne en Brechje hebben een nieuwe woning gekocht, terwijl hun huidige woning nog niet verkocht was. In dit artikel kan je lezen hoe onze adviseur Leendert Boerefijn hen heeft geholpen bij de juiste financieringsoplossing.

Wat zijn de voorwaarden?

Het maximale krediet dat je voor een overbrugging kan krijgen, is niet het enige waar je rekening mee moet houden.

  • Je moet tijdens de looptijd van de overbruggingshypotheek de dubbele lasten van zowel je oude als je nieuwe woning kunnen dragen. Je moet hiervoor voldoende eigen middelen kunnen aantonen.
  • Een overbruggingshypotheek heeft een minimale en een maximale looptijd. Deze looptijden van het krediet verschillen per geldverstrekker, vaak gaat het om een periode van twaalf of vierentwintig maanden.
  • Als de oude woning verkocht is, moet dit definitief zijn. Dit betekent dat je moet kunnen aantonen dat de kopers van je woning geen gebruik meer kunnen maken van de ontbindende voorwaarden in de koopakte.
  • Als de oude woning nog niet is verkocht, stelt de geldverstrekker vaak een gevalideerd taxatierapport verplicht.

Hoeveel leningen heb je tijdens de overbruggingsperiode?

Tijdens de overbruggingsperiode heb je maar liefst drie leningen

Hypotheek voor je oude woning;
Hypotheek voor je nieuwe woning;
Overbruggingshypotheek

Op het moment dat je oude woning wordt verkocht, vervallen de hypotheek voor je oude woning en het overbruggingskrediet. Deze leningen worden ingelost door de verkoopopbrengst van je nieuwe woning.

Regel je hypotheek voor je volgende woning

Wil jij weten wat er nog meer komt kijken bij het kopen van je volgende woning? Neem contact met ons op voor een vrijbijblijvend hypotheekadviesgesprek.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap