Nieuwbouw zonder gas, hoe financier je dat?

10/07/2018 - In het nieuwe klimaatakkoord wordt fors ingezet op het gasloos maken van woningen. Goed nieuws voor het milieu, maar wat doe je als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht die nog wel op gas wordt aangesloten?

Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben in het klimaatakkoord afspraken vastgelegd die ervoor moeten zorgen dat Nederland zijn klimaatdoelstellingen gaat halen. Het aardgasloos maken van woningen is een belangrijk onderdeel van het akkoord, en heeft veel aandacht in de media gekregen.

Gasaansluiting niet langer verplicht

Het is dan ook een forse omwenteling. Decennialang was het verplicht om elke nieuw gebouwde woning aan te sluiten op aardgas. Die verplichting bestaat sinds kort niet meer. Veel nieuwbouwwoningen worden al niet meer op aardgas aangesloten: vorig jaar werd vier op de tien nieuwbouwwoningen al zonder aardgasaansluiting opgeleverd. Ook bestaande woningen zullen op termijn van het gas worden afgekoppeld.

Steeds meer nieuwbouw zonder gas

Gezien deze ontwikkelingen ligt het voor de hand dat steeds meer nieuwbouwprojecten gasloos gebouwd zullen worden. Maar een aanzienlijk aantal nieuwbouwhuizen dat nog in de pijplijn zit, wordt nog wel op gas aangesloten. Heb je zo’n woning gekocht en wil je deze toch liever gasloos maken? Dan zul je je woning op een andere manier moeten verwarmen. Een warmtepomp, al dan niet in combinatie met een HR++ ketel is de meest logische oplossing.

Maar zo’n installatie brengt wel extra kosten met zich mee. Kosten die je goed kan missen, want een nieuwe woning inclusief de inrichting kost al genoeg. En met de strenge hypotheekregels van tegenwoordig kun je niet meer zomaar alles meefinancieren. Vooral als de hypotheek als is gepasseerd kan het ingewikkeld zijn om nog extra zaken gefinancierd te krijgen.

Gebouwgebonden financiering

De klimaatwet biedt hier mogelijk een oplossing voor. Waar hypotheken nu per definitie persoonsgebonden zijn, zijn er plannen om in de toekomst ook gebouwgebonden financiering mogelijk te maken. Een lening tegen gunstige voorwaarden – lange looptijd, lage rente en dus lage maandlasten - die de volgende bewoner kan overnemen. Op die manier wordt investeren in duurzaamheid een stuk aantrekkelijker.

Wat betekent dit voor u?

De exacte voorwaarden van zulke gebouwgebonden financieringen zijn nog niet uitgewerkt, maar het is een interessante ontwikkeling die wij op de voet volgen. Ben je benieuwd wat er in jouw persoonlijke situatie mogelijk is op het gebied van duurzame investeringen in je huis? Neem dan contact met ons op voor een advies op maat.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap