Mooi weer, aan de klus!

19/04/2018 - We hebben er lang op moeten wachten, maar deze week kunnen we volop genieten van heerlijk lenteweer. Bij veel mensen ontwaakt dan meteen een verlangen om zich op grotere en kleinere klussen te storten. Heeft u dit ook? Als u echt wilt verbouwen is het verstandig om goed over de financiën na te denken. Want een verbouwing kost geld en niet elke verbouwing levert meerwaarde op.

Verbouwing financieren uit uw hypotheek?

Voor een schutting, tuinhuisje, of pergola klopt niemand bij een geldverstrekker aan. Maar met een uitbouw, aanbouw of dakkapel is serieus geld gemoeid. Als de verbouwing de waarde van uw huis vermeerdert, kunt u deze mogelijk uit uw hypotheek financieren. Hoe veel de woning na de verbouwing waard is, bepaalt de financieringsruimte in uw hypotheek.

Deze verbouwingen leveren meerwaarde op

Als u extra geld wilt lenen, moet u een taxatie laten uitvoeren om vooraf te bepalen wat de toegevoegde waarde van uw verbouwing is. Globaal kunnen we stellen dat een verbouwing die voor extra woonruimte zorgt een waardevermeerdering betekent. U moet dan bijvoorbeeld denken aan een serre, een uitbouw of een dakkapel. Bij dergelijke verbouwingen stijgt de waarde van uw woning ongeveer met het bedrag dat u erin investeert.

Daarnaast zijn er verbouwingen die weliswaar meer woongenot opleveren, maar niet direct in extra waarde tot uitdrukking komen. Voorbeelden van zulke ‘smaakgevoelige verbouwingen’ zijn een nieuwe keuken, badkamer of toilet. Dit soort verbouwingen kan meestal niet volledig uit de hypotheek gefinancierd worden. Toch kunnen deze aanpassingen de moeite waard zijn. In de eerste plaats voor uzelf, maar ook als u over een tijdje uw woning wilt verkopen. Een instapklare woning is immers voor veel huizenkopers aantrekkelijk.

Andere manieren om geld te lenen

De hypothecaire lening is niet de enige mogelijkheid om een verbouwing te financieren. Andere opties zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. De rentes van zulke leningen zijn een stuk hoger en ze hebben een kortere looptijd. De maandlasten pakken daardoor hoger uit. Maar in tegenstelling tot de hypotheek hoeft u bij deze financieringen geen advieskosten en notariskosten te betalen. Dat kan deze leningen aantrekkelijk maken.

Welke financiering kies ik?

Welke vorm van financieren voor uw verbouwing de meest gunstige is, hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Wilt u zeker weten dat u de juiste keuze maakt voordat u aan uw verbouwing begint? Neem dan contact op voor een advies op maat. Wij helpen u dan de juiste keuze te maken op basis van uw financiële situatie én de verbouwplannen die u heeft.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Jouw woning en het coronavirus"

De maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap