Lagere woonlasten door hogere WOZ?

26/04/2018 - Als je een eigen woning hebt, krijg je jaarlijks in februari van jouw gemeente een bericht van de WOZ-waarde. Veel huizenbezitters kijken er met belangstelling naar uit, want de WOZ-waarde bepaalt de hoogte van enkele belastingen en heffingen. Een hogere WOZ-waarde betekent hogere aanslagen. Maar een hoge WOZ-waarde kan ook in jouw voordeel werken.

Wat is WOZ-waarde en hoe wordt deze vastgesteld?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Sinds 1997 taxeren alle gemeenten onroerende zaken volgens dezelfde regels, die zijn vastgelegd zijn in de Wet WOZ. Bij de taxatie wordt de vrije verkoopwaarde van de woning vastgesteld. De WOZ waarde is dan ook sterk gerelateerd aan de situatie op de woningmarkt: stijgen de huizenprijzen, dan stijgt de WOZ.

WOZ-waarden in 2018 flink gestegen

Door de huidige krapte op de woningmarkt en de hoge prijzen die daardoor voor huizen worden betaald, zijn in de meeste gemeenten de WOZ-waarden behoorlijk gestegen. Dat werkt onder andere door in de Onroerende Zaak Belasting, de watersysteemheffing en het eigenwoningforfait in de inkomstenbelasting. Zo bezien is een hogere WOZ waarde dus nadelig.  

Toch kan een hogere WOZ-waarde ook in jouw voordeel zijn. Want als de waarde van jouw woning stijgt, kan je misschien een lagere hypotheekrente krijgen. Hoe dat zit?

Lagere hypotheekrente door hogere WOZ

Doorgaans wordt de rente op jouw hypotheek pas aangepast aan het einde van de rentevaste periode. Weinig mensen weten dat geldverstrekkers vaak de mogelijkheid bieden om tussentijds de rente bij te stellen. Bijvoorbeeld als jouw lening minder risicovol geworden is, doordat jouw woning in waarde is gestegen. Omdat de WOZ waarde hiervoor als uitgangspunt wordt genomen, kan de hogere WOZ waarde een lagere hypotheekrente opleveren. Een goede reden om eens kritisch naar te kijken naar jouw hypotheek.

Hypotheek oversluiten

Gaat jouw hypotheekrente niet omlaag als gevolg van de hogere woningwaarde? Dan kan het zinvol zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Een klein verschil in rente kan op de looptijd van de hypotheek immers een grote besparing betekenen.

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw hypotheekrente te verlagen? Of vraag je jou af of oversluiten voor jou aantrekkelijk is? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Wat is belangrijk bij de keuze van een geldverstrekker?"

Als je een hypotheek gaat afsluiten heb je de keuze uit veel...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap