Haal het maximale uit jouw belastingaangifte

06/03/2020 - De Belastingdienst vult tegenwoordig jouw belastingaangifte al grotendeels voor je in. Lekker makkelijk, maar dit betekent niet dat je zo automatisch het maximale uit jow aangifte haalt. Wil je voorkomen dat je onnodig geld laat liggen? Doe dan jouw voordeel met onderstaande tips.

Doe aangifte voor 1 mei
Je kan uitstel vragen voor het doen van jouw belastingaangifte tot 1 september. Je doet er echter verstandig aan om dit voor 1 mei te doen. Op deze manier voorkom je dat je nog eens 4 procent extra rente moet betalen over de belastingaanslag. Ook als je geld terugkrijgt, dan levert uitstellen geen voordeel meer op, aangezien de Belastingdienst is gestopt met het vergoeden van rente. Als je voor 1 april aangifte doet, dan krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst en dan staat het geld snel op jouw bankrekening. Tenzij je geld moet terugbetalen uiteraard.

Fiscaal partnerschap loont
De kans is groot dat jij en jouw partner elkaars fiscale partner zijn. Is dit het geval, doe dan gezamenlijk aangifte. Dit is altijd financieel voordelig. Je doet dit door ‘ja’ te antwoorden op de vraag: ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Je komt door het doen van gezamenlijke aangifte niet in een hoger belastingtarief terecht. Ook krijg je niet te maken met een beperking van aftrekposten.

Als fiscaal partners mag je zelf bepalen hoe je in de aangifte jouw aftrekposten, vermogen en eventuele dividenden van de eigen bv verdeelt. Dit kan honderden euro’s opleveren, als je dit op de juiste wijze doet.

Eigen woning
De eigen woning en het eigenwoningforfait vallen in de fiscale box 1. Dit geldt meestal ook voor de hypotheek, maar niet altijd.

Heb je in 2019 jouw hypotheek overgesloten en hiervoor kosten gemaakt? Vergeet dan niet om deze aftrekbare financieringskosten in jouw aangifte op te nemen. Deze worden namelijk door de Belastingdienst niet zelf ingevuld. En vergeet ook niet om de eventueel betaalde boeterente op te geven. Ook deze is fiscaal aftrekbaar.

Heb je geld geleend van jouw familie voor de aankoop van een eigen woning? Neem dan de aan hen betaalde rente plus de eventueel betaalde afsluitprovisie op in uw aangifte.

Als je een verbouwing of onderhoud van jouw eigen woning uit eigen geld hebt betaald, dan is het goed te weten dat je hiervoor binnen een half jaar alsnog een lening kan afsluiten. Je kan dan de kosten en rente hiervoor opgeven in de aangifte en zodoende fiscaal verrekenen.

Als je een lening hebt afgesloten voor de financiering van een nieuwbouwwoning, dan mag je de gesaldeerde rente op het bouwdepot gedurende twee jaar opnemen in de aangifte en fiscaal aftrekken. Onder gesaldeerde rente wordt verstaan dat je de op het bouwdepot ontvangen rente afhaalt van de betaalde rente.

Heb je een nieuwe woning gekocht waarin je in 2019 al woonde en heb je jouw oude huis nog niet verkocht? Je mag de hypotheekrente die van toepassing is op de oude woning in 2019 geheel fiscaal aftrekken. Dit onder de voorwaarde dat je in de jaren 2016 tot 2019 in de oude woning hebt gewoond en dat deze woning in 2019 leeg stond voor de verkoop. Het eigenwoningforfait hoef je niet meer op te geven vanaf het moment dat je verhuisde naar jouw huidige woning. Als de woning niet leeg staat en niet bestemd is voor de verkoop, dan verhuizen jouw oude woning en de eventuele daarop gevestigde hypotheek van de fiscale box 1 naar 3.

Oudedagsvoorzieningen
Ook pensioen en lijfrente vallen in de fiscale box 1. Heb je een pensioentekort en wil je aanvullende lijfrentepremies storten? Benut dan altijd eerst de reserveringsruimte of inhaaljaarruimte van het oudste jaar in plaats van de jaarruimte van het jaar zelf. Dit omdat de reserveringsruimte na zeven jaar vervalt. Wat in 2019 aan jaarruimte resteert, wordt vanzelf opgenomen als reserveringsruimte, die je over zeven jaar weer kunt opnemen als reserveringsruimte. Op deze manier zorgt u voor een maximale lijfrentepremieaftrek.

Sparen en beleggen
Spaargelden, beleggingen en tweede woningen vallen in de fiscale box 3. Eventuele box 3-schulden mag je in mindering brengen.

Als je een beleggingsportefeuille hebt, dan ontvang je vaak dividend waarop al dividendbelasting wordt ingehouden. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op te betalen belasting of opgeteld bij jouw teruggaaf. Je moet dan echter wel zelf dit bedrag in jouw aangifte opnemen. Dit laatste wordt nogal eens vergeten.

Voor buitenlandse woningen geldt op grond van belastingverdragen vaak een belastingvrijstelling. Door in jouw aangifte te verzoeken om ‘aftrek voorkoming dubbele belasting’ voorkom je dat er zowel door Nederland als het land waarin de woning zich bevindt belasting wordt geheven over de nettowaarde.

Wil je veel meer tips en ervoor zorgen dat je het maximale uit jouw belastingaangifte haalt? Neem dan eens contact op met All Finance Woerden.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Coronavirus: zo gaan wij hiermee om"

Nederland is in de ban van het coronavirus. Uiteraard houden wij...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap