Extra aflossen in het nieuwe jaar? Dit zijn de voor- en nadelen.

20/12/2018 - Weet u al wat het nieuwe jaar gaat brengen als het om uw geldzaken gaat? Wie weet is extra aflossen op uw hypotheek een goed idee.

Terugblikken op het afgelopen jaar, dat doen we allemaal in deze donkere dagen. Maar vergeet vooral ook niet vooruit te kijken. Want ook in financieel opzicht geldt: regeren is vooruitzien. Nu de economie op volle toeren draait, hebt u misschien wat geld over. Dan wilt u dat geld toch het liefste verstandig besteden? Extra aflossen kan zo'n verstandige besteding zijn.

Extra aflossen: voor- en nadelen

Door naast je maandelijkse aflossingen en rente een extra deel van je hypotheek af te lossen, gaat je hypotheekschuld sneller omlaag. Hoe veel je extra af mag lossen, hangt af van je hypotheekvoorwaarden.

Een lagere hypotheekschuld, dat wil iedereen toch? Maar in de praktijk is het niet altijd voordelig. We leggen straks uit waarom. Eerst maar eens de voordelen van extra aflossen benoemen.

Voordeel #1: Maandlasten omlaag

Hypotheek omlaag, betekent maandlasten omlaag. Dat klinkt goed! Erg hard gaat het echter niet. Een extra aflossing van tweeduizend euro per jaar, betekent maar ongeveer een tientje verschil in maandlasten.

Voordeel #2: Lagere tariefklasse

De tariefklasse waarin je hypotheek valt, wordt bepaald door de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Als je hypotheekschuld daalt, kan deze dus in een  lagere tariefklasse vallen - met mogelijk een lagere rente als gevolg. Dit voordeel geldt niet als je een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, want die heeft altijd al de laagste rente.

Voordeel #3: minder vermogensbelasting

Dit voordeel geldt als je meer dan dertigduizend euro spaargeld hebt. Je moet dan namelijk vermogensbelasting betalen. Gebruik je een deel van je spaargeld om je hypotheek versneld af te lossen, dan levert je dat een fiscaal voordeel op.

Voordeel #4: minder (kans op) restschuld

Als je meer hypotheek aflost, is logischerwijze de kans kleiner dat je een schuld overhoudt als je het huis ooit gaat verkopen.

De nadelen van extra aflossen

Zoals eerder gezegd zijn er ook nadelen aan extra aflossen. Ook die behandelen we hier kort.

Nadeel #1: een kleiner potje 'onvoorzien'

Geld dat je aflost, kun je niet aan andere zaken uitgeven. Zorg altijd dat je een potje overhoudt voor onvoorziene zaken als een kapotte auto, of een dak dat gerepareerd moet worden. Ga pas extra aflossen als je voldoende reserves hebt om dit soort tegenvallers op te vangen.

Nadeel #2: hogere overwaarde bij verhuizing

Een lagere hypotheekschuld bij een gelijkblijvende woningwaarde betekent dat je overwaarde hebt als je je huis verkoopt. Dat klinkt lekker, maar kan ook een nadelig effect hebben. Volgens de bijleenregeling moet je die overwaarde namelijk investeren in je nieuwe huis. Dat betekent dat je er niet meer vrij over kunt beschikken.

Nadeel #3: lagere aftrek hypotheekrente

Extra aflossen betekent dat je minder hypotheekrente betaalt. Dan kun je dus ook minder aftrekken van de belasting. Mogelijk gaat je belastbare inkomen dan omhoog en ga je meer inkomstenbelasting betalen.

Nadeel #4: geen toeslagen meer?

Een hoger belastbaar inkomen kan ook gevolgen hebben voor je recht op toeslagen als kinderopvang en zorgtoeslag. Hou daar rekening mee.

Je ziet: extra aflossen kan verstandig zijn, maar je moet goed nadenken over de mogelijk nadelige gevolgen. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken van een financiële expert? Onze adviseurs zitten voor je klaar! Neem vrijblijvend contact op

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Meer kans als flexwerker op een hypotheek?"

Heb je een flexibel of een tijdelijk dienstverband? En krijg je...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap