Een aflossingsvrije hypotheek behouden of omzetten?

07/06/2019 - Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een populaire hypotheekvorm. Bij deze hypotheekvorm los je gedurende de looptijd niet af, waardoor je lage maandlasten hebt en optimaal gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek. Daar staat echter tegenover dat je aan het einde van de looptijd nog steeds een hypotheekschuld hebt.

Aflossingsvrije hypotheken voor nieuwe huiseigenaren niet meer mogelijk
Na 1 januari 2013 kunnen nieuwe huiseigenaren niet meer kiezen voor een aflossingsvrije lening. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek kunnen zij alleen nog kiezen voor een lineaire of annuïtaire hypotheek.  Aan het einde van de looptijd is er dan geen hypotheekschuld meer over. Huiseigenaren die voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten, behouden voor deze hypotheek het recht op hypotheekrenteaftrek.

Risico aflossingsvrije hypotheek
In sommige gevallen kan de aflossingsvrije hypotheek een probleem worden. Als de looptijd van de hypotheek afloopt, kan de geldverstrekker een nieuwe lening te risicovol vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de hypotheek niet meer past op het (pensioen)inkomen. De lening moet dan ineens worden afgelost of je moet je huis gaan verkopen.

Daarnaast heb je maar 30 jaar recht op renteaftrek. Na 30 jaar gaan je netto maandlasten dus omhoog. Ook wordt het fiscale voordeel steeds minder, omdat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd.

Mogelijkheden aflossen hypotheek
Als je overweegt om toch te gaan aflossen, heb je twee mogelijkheden. Je kunt zelf jaarlijks een percentage van de hypotheek boetevrij gaan aflossen. Dit is meestal maximaal 10% tot 20% van de oorspronkelijke hypotheeksom. Daarnaast kun je de hypotheekvorm omzetten naar een hypotheekvorm waarbij je wel gaat aflossen. Als je dit doet bij de bank waar je hypotheek al loopt, betaal je meestal alleen administratiekosten. De hypotheekrente voor een aflossingsvrije lening is bij sommige banken hoger dan de hypotheekrente voor een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Vragen?
Heb je vragen of wil je advies over het eventueel omzetten van jouw aflossingsvrije hypotheek? Wij helpen je graag!

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Dit zijn de financiele plannen voor 2020"

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de financiële plannen voor het...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap