Dit zijn de financiele plannen voor 2020

21/09/2019 - Op Prinsjesdag heeft het kabinet de financiële plannen voor het komend jaar bekend gemaakt. Ook voor de woning- en hypotheekmarkt. Wat betekenen deze wijzigingen voor jou als (toekomstig) huiseigenaar?

Wij hebben de belangrijkste plannen op een rij gezet.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Met ingang van 2020 wordt het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken versneld afgebouwd met 3%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5% per jaar tot 49% in 2019. In 2020 daalt het tarief naar 46%. 

Ben je van plan je hypotheek over te sluiten en val je onder het hoogste aftrektarief? Dan kan het aantrekkelijk zijn om nog dit jaar de hypotheek over te sluiten. De oversluitkosten en boeterente zijn dan tegen een hoger tarief aftrekbaar dan volgend jaar.

Eigenwoningforfait gaat omlaag

Tegenover de beperking van het aftrektarief staat een lager eigenwoningforfait. In 2020 wordt dit waarschijnlijk vastgesteld op 0,6% voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000 (in 2019 is dit 0,65%). Een lager eigenwoningforfait betekent een hogere aftrek eigen woning en hierdoor een hogere belastingteruggave. 

NHG-kostengrens gaat omhoog

De kostengrens voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG) stijgt met ingang van 1 januari 2020 van € 290.000 naar € 310.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600. 

Tweeverdieners kunnen meer lenen

Werken jij en jouw partner allebei? Tweeverdieners kunnen in 2020 meer hypotheek krijgen op basis van hun gezamenlijke inkomen: om de maximale hypotheek te bepalen mag je het hoogste inkomen vermeerderen met 80% van het lagere inkomen. In 2019 is dit 70%.

Stijging WOZ-waarde

De verwachting is dat de WOZ-waarde van jouw huis opnieuw stijgt. De gemeente gebruikt de waarde van jouw woning om te bepalen hoeveel gemeentelijke belasting je moet betalen. Denk aan rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaakbelasting (ozb). Ook telt de WOZ-waarde mee in de berekening van jouw inkomsten- en erfbelasting.

Positie starters verbeteren

Het kabinet onderzoekt  of de overdrachtsbelasting voor starters kan worden afgeschaft. Deze bedraagt voor iedereen 2% van de woningwaarde. Voor een woning van € 250.000 betaal je dus direct € 5.000 aan de belastingdienst. Ondertussen speelt het kabinet met de gedachte de overdrachtsbelasting voor beleggers op de woningmarkt juist te verhogen, in de hoop dat ze starters minder in de weg lopen. 

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

Heb je zonnepanelen? Dan is er goed nieuws. Het kabinet heeft besloten om de salderingsregeling te verlengen tot 2023. Dus wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan kunt dit terug leveren aan het energienet. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte stroom wordt dan verrekend met jouw energierekening. Dit wordt salderen genoemd.

Afbouwen Hillen-aftrek

In 2019 is begonnen met het stapsgewijs afbouwen van de Hillen-aftrek. Dit gebeurt binnen een periode van 30 jaar. Deze wijziging is voor huiseigenaren die geen of nog een kleine eigenwoningschuld hebben en hiervoor weinig of geen rente betalen. In dat geval is het eigenwoningforfait hoger dan de aftrekbare kosten. Je hebt dan recht op aftrek omdat je geen of een kleine eigenwoningschuld heeft. In 2020 is de aftrekpost van de bijtelling van het eigenwoningforfait 93,33%.

Belasting op aardgas omhoog, elektriciteit goedkoper

Vanaf 2020 wordt de belasting op gas geleidelijk hoger. Daarentegen gaat de belasting op elektriciteit juist omlaag. Met deze maatregelen wil het kabinet duurzaam energiegebruik stimuleren.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Vacatures

Nieuws

"Meer kans als flexwerker op een hypotheek?"

Heb je een flexibel of een tijdelijk dienstverband? En krijg je...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap