De WOZ-waarde stijgt fors in 2019

15/08/2018 - In 2019 wordt er een flink hogere WOZ-waarde verwacht. Wie bepaalt deze waarde en waardoor stijgt het zo snel?

De WOZ-waarde hangt nauw samen met de ontwikkeling van de huizenprijzen. Omdat de huizenprijzen gemiddeld flink zijn gestegen, kan de WOZ-waarde dan ook niet achter blijven.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stijgt de WOZ-waarde volgend jaar tussen de 7,5 en 9,5 procent. Een stijgende verkoopwaarde van een eigen woning is gunstig, maar een hogere WOZ-waarde juist niet. Door deze stijging betaal je namelijk ook meer belastingen en heffingen. Het is een logisch gevolg, maar met deze ontwikkeling zijn huiseigenaren natuurlijk niet zo blij.

Wat bepaalt de WOZ-waarde van een huis?

Gemeenten stellen de waarde van de huizen in de gemeente vast door middel van taxatie. Ze bezoeken niet alle huizen, maar ze pikken er een aantal uit die als voorbeeld dienen voor vergelijkbare huizen. Ze nemen dus eigenlijk steekproeven. Hiervoor maken ze gebruik van computermodellen. Bepalende factoren zijn bijvoorbeeld de vierkante meters in het huis en de ligging. Uit een taxatieverslag blijkt hoe ze tot een bepaalde waarde zijn gekomen.

Wat is de huidige waarde van mijn huis?

In de eerste paar maanden van het jaar worden weer de WOZ-beschikkingen verstuurd. Begin 2019 wordt uitgegaan van de waarde per 1 januari 2018. Dit is de zogenaamde waardepeildatum. In voorgaande jaren zijn de huizenprijzen ook al sterk gestegen, dus is een stijging van de WOZ-waarde verklaarbaar. Uiteraard zullen de regionale verschillen wel groot zijn. In stedelijke gebieden waar de huizenprijzen gemiddeld harder gestegen zijn, zal ook de WOZ-waarde met een hoog percentage verhoogd worden. Mocht het onredelijk uitpakken, dan kun je natuurlijk bezwaar aantekenen bij de gemeente.

Meerdere heffingen zijn afhankelijk van de WOZ-waarde

Een hogere waarde treft huiseigenaren in de portemonnee, want het eigenwoningforfait en de onroerendezaakbelasting zullen stijgen. Er kunnen meer gemeentelijke heffingen afhankelijk zijn van de waarde van jouw huis. Bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Je bent er dus bij gebaat om de waarde zo laag mogelijk te houden, maar helaas heb je er nauwelijks invloed op.

Wat is de huidige WOZ-waarde?

De meeste gemeenten zijn aangesloten bij het wozwaardeloket.nl. Door het invullen van het adres en de woonplaats geeft de website de waarde weer van de afgelopen jaren. In 2018 is de waarde van de peildatum 1 januari 2017 bepalend, dus deze zul je ook aantreffen bij het zoeken op jouw adres. Als je bezwaar wilt maken tegen de hoogte van de waarde, kun je ook eenvoudig de waarde van het huis van de buren opvragen. Dit maakt het maken van bezwaar bij de gemeente eenvoudiger. Je hebt namelijk vergelijkingsmateriaal.

 

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap