De hypotheekplannen van Rutte III

24/11/2017 - De nieuwe hypotheekplannen van Rutte III werden op Prinsjesdag bekend. Er ontstond direct veel commotie over de zogenoemde aflosboete. De Wet Hillen wordt afgeschaft. Met als gevolg dat het voor huizenbezitters niet meer voordelig is om hun hypotheek – bijna - helemaal afgelost te hebben. Maar wat houdt dit nou precies in en wat zijn de andere ingrijpende dingen die wijzigen in de hypotheekplannen? We hebben vast wat rekenvoorbeelden voor jou als (toekomstig) huizenbezitter gemaakt.

1. Wet Hillen wordt afgeschaft (aflosboete)

Op dit moment is het zo dat als je minder hypotheekrente betaalt dan de hoogte van het eigenwoningforfait, dat het bedrag van het eigenwoningforfait op € 0,00 wordt gesteld. Je hoeft dan ook geen inkomstenbelasting te betalen over de waarde van je woning.

Deze regeling wil de regering langzaamaan gaan afbouwen. Dit betekent concreet na 30 jaar dat als je woning hypotheekvrij is, je wel belasting moet gaan betalen over de waarde van het eigenwoningforfait.

Rekenvoorbeeld: Een hypotheekvrij huis van Koos en Greet

Koos en Greet hebben een huis met een WOZ-waarde van € 500.000,00. Twee jaar geleden hebben zij met hun spaargeld de hypotheek afgelost. Koos en Greet vallen nu onder wet Hillen en daardoor vervalt voor hen het eigenwoningforfait. Het hoogste inkomen bedraagt € 40.000,00.

Door het vervallen van wet Hillen krijgen Koos en Greet over 30 jaar 0,75% van de WOZ waarde toegevoegd bij hun belastbaar inkomen. Dit is € 3.750,00. Gerard moet hierover 36,93% belasting gaan betalen, dat betekent dat ze netto € 115,41 per maand extra gaan betalen zodra Wet Hillen volledig is afgeschaft.

2. Inkomstenbelasting: van 4 naar 2 schijven

Het wordt een stuk makkelijker rekenen om te kijken in welke belastingschijf je valt. Op dit moment zijn er namelijk 4 belastingschijven. Het nieuwe kabinet gaat dit terugbrengen naar 2 schijven. Dit betekent dat jouw inkomen tot ongeveer € 68.600,00 belast gaat worden voor 36,93% en alles daarboven voor 49,5%.

Voor iedereen met een jaarinkomen vanaf € 19.982,00 betekent dit dat zij minder inkomstenbelasting gaan betalen.

3. Eigenwoningforfait wordt verlaagd

Bovenstaande regeling komt er dus op neer dat je minder hypotheekrente mag gaan aftrekken. Om mensen hiervoor te compenseren, gaat de regering ook het eigenwoningforfait verlagen. De regering gaat het eigenwoningforfait gedeeltelijk verlagen met 0,15%, van 0,75% over de WOZ waarde van jouw woning naar 0,6%.

In de praktijk betekent dit dat je een groter deel van de hypotheekrenteaftrek die je betaalt in een jaar mag gaan aftrekken van je belasting. Het eigenwoningforfait gaat namelijk van de hypotheekrente af en het restant bedrag mag je aftrekken. Hoe lager het eigenwoningforfait, hoe meer rente je kan aftrekken!

4. Hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

Als je een eigen huis en een hypotheek hebt, betaal je hypotheekrente. Om het toch aantrekkelijk te maken om eigenaar van een huis te worden mag je een deel van de hypotheekrente van je inkomen aftrekken, zodat je er geen belasting over betaalt. Dit percentage was ooit 52%. Op dit moment wordt de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste belastingschaal al met 0,5% per jaar afgebouwd tot uiteindelijk 38%. De nieuwe regering wil dit sneller gaan afbouwen. Vanaf 2020 gaat het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken dalen met 3% per jaar totdat het is afgebouwd naar het basistarief van 36,93%.

Rekenvoorbeeld: Linda en Tom met een vermindering hypotheekrenteaftrek

Linda en Tom hebben in 2010 een woning gekocht. Deze woning heeft een WOZ-waarde van € 300.000,00. Zij hebben de woning gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek van € 150.000,00 en een bankspaarhypotheek van € 150.000,00. Beide delen hebben een rente van 5% welke nog vaststaat tot 2030. Tom heeft het hoogste inkomen van € 50.000,00.

De hypotheekrenteaftrek daalt voor Tom en Linda naar 36,93% (gelijk aan de te betalen belasting). Echter het eigenwoningforfait gaat ook naar beneden, wat betekent dat er meer rente afgetrokken mag gaan worden. Als we alleen kijken naar de hypotheekrenteaftrek, betekent dit dat Tom en Linda er in 2023 € 27,27 netto per maand achteruitgaan.

De te betalen belasting over het gehele inkomen daalt voor Tom en Linda wel van 40,8% naar 36,93%. Daarnaast gaan de heffingskorting en arbeidskorting omhoog, wat betekent dat een groter deel van het inkomen is vrijgesteld voor belasting. Door deze maatregelen zullen Tom en Linda voor een groot deel gecompenseerd worden voor de verlaagde hypotheekrenteaftrek en er zelfs op vooruit kunnen gaan.


Huidige regelgeving Regeerakkoord Rutte III
Inkomsten € 50.000,- € 50.000,-
Eigenwoningforfait € 2.250,- € 1.800,-
Betaalde rente € 15.000,- € 15.000,-
Hypotheekrenteaftrek € 5.202,- € 4.874,76

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Salderingsregeling op zonnepanelen verlengd tot 2023"

Goed nieuws voor huizenbezitters die overwegen om zonnepanelen te...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap