Aflossingsvrije hypotheek: hoe sta jij ervoor?

08/12/2018 - Heb je bij de aankoop van je woning een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan is het verstandig om na te gaan hoe je er financieel voor staat en of je de hypotheeklasten nog wel kunt betalen als je inkomen verandert.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je niet aflost, maar alleen rente betaalt. Deze hypotheek wordt vaak gecombineerd met andere hypotheekvormen. De regels hiervoor zijn de laatste jaren verscherpt: bij de meeste geldverstrekkers mag het aflossingsvrije deel van de hypotheek maximaal de helft van de marktwaarde van de woning zijn. 

Ruim twee miljoen Nederlanders hebben zo’n aflossingsvrije hypotheek. Ongeveer 200 duizend van hen dreigen in de problemen te komen als hun inkomen afneemt, bijvoorbeeld omdat ze met pensioen gaan. Dat zit zo.

Restschuld

Doordat er bij een aflossingsvrije hypotheek geen vermogen wordt opgebouwd waarmee de hypotheekschuld kan worden afgelost, blijft de schuld tijdens de looptijd gelijk. Als je het huis verkoopt, of als de looptijd van de hypotheek erop zit, blijft er een grote restschuld over, die moet worden terugbetaald.

Inkomensdaling

Bij het verlengen van de hypotheek kijkt een hypotheekverstrekker niet naar de overwaarde van de woning, maar naar je toekomstige inkomen. Als dat inkomen te laag is om je huidige maandlasten te kunnen blijven voldoen, heb je een probleem. Het kan er zelfs toe leiden dat je je woning moet verkopen.

Einde renteaftrek

Ook de maximale termijn van 30 jaar waarin de hypotheekrente mag worden afgetrokken van de belasting, kan nadelig uitpakken als je inkomen daalt. Helemaal als de rente op dat moment ook nog eens hoger is dan nu.   

Hoe sta jij er voor?

Weet jij hoe het zit met je aflossingsvrije hypotheek? En hoe je die aan het einde van de looptijd gaat aflossen? We helpen je graag om je situatie in kaart te brengen en adviseren je bij de keuzes die je kunt maken.

Neem gerust contact met onze adviseurs op voor een persoonlijk gesprek.

Delen:

Reviews

"Direct en bekwaam"

"De adviseur is heel betrokken. Denkt goed mee en is zeer accuraat....

Daarom kiest u ons

Een afspraak maken

Nieuws

"Een aflossingsvrije hypotheek behouden of omzetten?"

Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een populaire...

meer nieuws

Nieuwsbrief

Advies

Adviesgesprek bij Opmaat financieel adviseurs

Hypotheek

hypotheek bij opmaat financieel adviseurs

Lagere woonlasten

Familie energielabel

Kennismaken

Het team van Opmaat financieel adviseurs

Contact

Baby op trap